Annons:

 

Är mitt barn spelberoende?

Många barn och ungdomar sitter klistrade framför datorn i timmar och spelar. Det kan vara WOW (World of Warcraft) eller något annat "sticky game" - spel som fastnar. Men när är det ett beroende?

Annons:

Om man är beroende eller inte beror på konsekvenserna av spelandet och inte tiden man sitter vid datorn. Enligt den brittiske psykologiprofessorn Mark Griffiths ska beteendet vara destruktivt, ge abstinensbesvär och kräva allt större doser för att ge tillfredsställelse för att räknas som ett beroende. I boken Videogame addiction: Does it exist? (Griffiths & Davies, 2003) definierar han beroende utifrån sex egenskaper:

Framträdande drag: När datorspel är den dominerande aktiviteten i ens liv.

Förändrat sinnestillstånd: Spelupplevelsen påverkar ens känslotillstånd.

Tillvänjning: Spelaren måste spela mer och mer för att uppnå den speciella sinnesstämningen.

Abstinens: Spelaren upplever obehagliga känslor när man upphör med att spela.

Konflikt: Spelaren befinner sig i konflikt med omvärlden, andra aktiviteter och sitt inre.

Återfall: Spelaren faller snabbt tillbaka i tidigare spelmönster, även fast denne inte spelat på länge.

 

När det börjar bli ett problem

Om datorspelandet börjar ta tid från andra viktiga saker som läxor och sociala aktiviteter så sätt begränsningar för barnets spelande. Bestäm att de får spela ett visst antal timmar efter det att de har gjort sina läxor. Om det inte lyckas så ställ undan datorn ett tag innan ni provar på nytt.

Fair Play är en ideell organisation som arbetar med att informera om TV- och datorspelandets effekter på barn och ungas hälsa och beteende. På Fair Plays webbplats finns mycket bra information både för föräldrar och spelare.

NoGame – spelrådgivarna i Göteborg - är specialiserade på spelberoende och erbjuder gruppbehandling, individuell behandling och motivationssamtal samt anhörigstöd.

Spelberoendes riksförbunds hemsida finns fakta om spelberoende och länkar till lokala föreningar.

I Stockholm, Göteborg och Malmö ger Statens folkhälsoinstitut stöd till spelberoendeteam som vänder sig till personer fyllda 18 år som har problem med överdrivet spelande om pengar och som har bestämt sig för att förändra sin situation.

 

En bok om spel - guidad tur i tv- och datorspelens värld

En praktisk handbok som riktar sig till vilsna föräldrar vars barn och ungdomar spelar tv- och datorspel. Ca 44 kr

Kan beställas här >>

 

Till spelfriheten! : kognitiv beteendeterapi vid spelberoende

Boken är en manual som används vid behandling av spelberoende, individuellt eller i grupp, i strukturerad form utifrån kognitiv beteendeterapi. Ca 320 kr

Kan beställas här >>

Annons: