Annons:

 

Pokerns historia

Poker har blivit ett mycket populärt spel på Internet och omsätter flera miljoner kronor årligen bara på den svenska spelmarknaden*. Men var kommer poker ifrån - var började det?

Annons:

Det finns flera olika teorier om var pokerspelet kommer ifrån. Spelkort i olika former har varit populärt i många kulturer genom historien och troligen har dagens pokerspel sitt ursprung i olika kulturer och tider.

Franska nybyggare som kom till New Orleans, USA, i början av 1800-talet spelade ett kortspel kallat poque, som innebar bluffande och vadslagning. Persiska sjömän som besökte New Orleans lärde de franska nybyggarna det persiska spelet från 1500-talet benämnt As-Nas, där man använde kortlekar bestående av 25 kort i fem olika färger. Reglerna i As-Nas liknade dagens Five Card Stud. Troligtvis kom dessa två spel att utvecklas till ett. Resenärer spred spelet vidare uppför Mississippifloden och ändrade det ytterligare. Bedragare på flodbåtarna anpassade spelet, och använde det för att släppa sina offer i utbyte mot deras "poke" eller kontanter. Vid något tillfälle blev ordet poque "poker". Det första skriftliga omnämnandet av "poker" var 1834.

Under 1800-talet spred spelet sig snabbt till den västra gränsen i USA. Den period av Amerikas historia benämnd "Vilda Västern" blev pokerns högkonjunktur och pokerspel spelades i nästan varje salong, inklusive flytande salonger, ångbåtar, på Missisippifloden. Sedan dess har pokerspelandet spridit sig och många varianter utvecklats. Idag är  varianten hold'em, även kalladTexas Hold'em, den populäraste.

*På den svenska spelmarknaden omsatte online poker drygt 370 miljoner kronor år 2008 enligt Lotteriinspektionen.

Annons: