Annons:

 

Spelkortens ursprung

Spelkort har hängt med länge i historien och har genom tiderna utvecklats och använts i olika spel, lekar och spådom.

Annons:

Olika typer av spelkort kom till Europa under medeltiden via handelsvägar österut från Persien, Egypten och Kina. Spelkort lär ha tryckts i Kina redan på 900-talet. Några anser att spelkorten utvecklades av kineserna som en variant på dominospelet. Spelkorten har genom tiderna använts både att spela olika spel med men även att spå med, s k kartomantik.

I slutet av 1400-talet började några franska tryckare trycka upp en förenklad version av korten med två serier i svart och två serier i rött med symbolerna spader, klöver, ruter och hjäter - totalt 20 olika kort. Frankrike kom sedan att bli en av de största spelkortstillverkarna i världen och därmed blev den franska kortleken den mest använda på flera håll. I Sverige blev spelkorten populära på 1700-talet.

En variant av spelkorten är tarotkorten, som också har ett omtvistat ursprung. Dessa korten användes (och används) främst för att förutsäga framtiden. En teori säger att tarotkorten kom från Indien eller Kina och fördes till Europa av zigenare. En annan teori säger att tarotkorten var resterna av en gammal egyptisk visdomsbok.

Tarotkorten består idag av 78 kort uppdelade i Lilla och Stora Arkanan. Lilla Arkanan är uppdelad i fyra serier: svärd, bägare, stavar och pentagram. Varje serie innehåller nummerkort från ett till tio och honnörer, knekt eller riddare, drottning eller dam, kung och page eller prinsessa. Läs mer om tarotkort och tarot spådom på www.divination.se

De moderna spelkortens 52 kort härstammar från tarotkortens Lilla Arkana. Pagerna i Lilla Arkanan blev till knektar, svärden blev till spader, bägarna till hjärter, stavarna till klöver och pentagrammen till ruter. Alla korten från Stora Arkanan har försvunnit förutom Narren som blev Jokern.

Spå dig gratis med spelkort på www.divination.se

Annons: